De partner voor de
bouw­materialen­handel

Borstweringssteunen

De stalen borstweringssteun van Nehobo is zeer flexibel ten aanzien van afwijkingen in de maatvoering. De borstweringssteun wordt uitgevoerd met een flexibele koppeling met de afdekband én met verstelbare (losse) spouwankers. De stalen borstweringssteun van Nehobo bestaat uit een stalen staander (kokerprofiel), gelast aan een staalplaat. De staalplaat wordt standaard met chemische ankers of spreidankers vastgezet aan de vloer. De spouwankers worden om het kokerprofiel geschoven, traploos en precies op de juiste lagenmaat.


Flexibele koppeling tussen borstweringssteun en betonnen afdekband

De koppeling tussen borstweringssteunen en betonnen afdekbanden geschiedt middels een draadstang. Dit principe geeft veel flexibiliteit tijdens het op zijn plaats fixeren van de afdekbanden. Aan de bovenzijde van de stalen koker worden hiervoor de nodige voorzieningen (bijvoorbeeld slobgaten of een plaat met gaten) opgenomen. Dankzij de slimme beugel kan de draadstang in meerdere richtingen worden verplaatst.


Verstelbare spouwankers

De koppeling tussen de stalen koker en het binnenspouwblad gebeurt met verstelbare spouwankers. Het grote voordeel is dat de spouwankers niet exact op hoogte aan de koker hoeven te worden gelast om overeen te komen met de lagenmaat. Dit voorkomt veel werk en sluit foutrisico’s uit. Een ander voordeel van deze flexibele oplossing ligt in de afstemming werkvoorbereiding/uitvoering. Tijdens het plaatsen van de steunen hoeft men geen rekening meer te houden met de plaats van het spouwanker ten opzichte van de lagenmaat van het later aan te brengen metselwerk. Het spouwanker wordt immers tijdens het metselen over de steun geschoven tot op de juiste lagenmaat.


Koppeling borstweringssteun – vloer

Afhankelijk van vloerconstructie en voorkeur van de aannemer kan worden gekozen uit drie bevestigingsprincipes: met kopplaat, met kop-/voetplaat of met voetplaat. Zie ook Assortiment.


Borstweringssteun met aangelaste ankers blijft leverbaar

De borstweringssteun met aangelaste ankers blijft leverbaar, maar dan in aangepaste vorm. De nieuwste inzichten van onder meer het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB) geven namelijk aan dat in een borstwering spanningen kunnen ontstaan die tot scheurvorming in het metselwerk kunnen leiden. Deze spanningen worden veroorzaakt door de combinatie van temperatuur- en hoogteverschillen tussen het metselwerk van het binnen- en buitenblad. Het is dus beter de aan de steun gelaste spouwankers aan slechts één metselwerkblad te koppelen, zodat binnen- en buitenblad onafhankelijk van elkaar kunnen uitzetten en krimpen.


Twee onderstukken met vier bijpassende bovenstukken

De Nehobo stalen borstweringssteun kan geleverd worden met een van de volgende twee standaardbevestigingen (afhankelijk van de vloerconstructie en de voorkeur van de aannemer):

  • met kopplaat (1), slobgaten niet meer nodig omdat met losse spouwankers wordt gewerkt;
  • met voetplaat (2), speciaal voor kanaalplaatvloeren.

Op deze onderstukken kunnen vier in lengte verschillende bovenstukken worden gemonteerd.